2020/01/14

Látványos infografikákon Frida Kahlo és Albert Einstein

Az egyik legszuperebb „könyves történés” az volt, hogy a Bookline még tavaly ősszel elindította az INFO+GRAFIKA nevet viselő könyvsorozatát, amelynek első két darabja az ikonikus Frida Kahlo, valamint Einstein életét mutatja be, méghozzá kifejezetten eredeti módon.

De miért is ilyen szuper dolog ez?


Frida Kahlo festmény-elemzés

Egyrészről kétségtelenül nagyon igényes, kompakt, igazi gyűjtögetni való könyvecskék ezek, amelyekre már ránézni is jól esik az embernek. Na de, nem minden a külcsín. Az a helyzet, hogy belül még annál is látványosabbak, mint amire elsőre számítanánk, már-már a túlzás határán egyensúlyozva. Mindent, de tényleg mindent infografikák formájában kapunk, ami néhol egészen morbid formát is tud ölteni, például amikor Frida Kahlo súlyos buszbalesetéből fakadó csonttöréseit vizsgálgatjuk ilyen módon. Egyébként ez kétségtelenül hatásos és látványos módja az információk átadásának, de én azért néhányat enyhe túlzásnak éreztem (ahogy az előbb említett példát is).

Sosem volt még ilyen látványos a relativitáselmélet.

Mind Einstein, mind Kahlo esetében végigkövethetjük életüket, munkásságukat, fontosabb mérföldköveiket, és az is szuper, hogy mindkét kötet segít kontextusba helyezni az olvasottakat: mi minden történt még ekkoriban, kik voltak még a szakma jeles képviselői, és hasonló érdekességek is helyet kaptak.


A sorozat azért is remek, mert segítségével könnyedén becsempészhetünk egy kevéske olvasást azoknak az életébe is, akik alapvetően (még) nem kaptak rá az olvasás mámorító ízére, hiszen akár konkrétan Frida Kahlo, illetve Albert Einstein, akár csupán a festészet, képzőművészet, vagy a fizika világa érdekli a delikvenst (legyen szó tizenévesekről vagy felnőttekről), szuper választás lehet, hiszen ezek sokkal inkább „lapozgatós” könyvek némi szöveggel, mintsem fordítva.

Einstein felnőttkorának fontosabb mérföldkövei infografikán.

És ha már itt tartunk: abban az esetben, ha különösebben nem érdeklődünk se Einstein, se Frida Kahlo élete és/vagy munkássága iránt, ellenben a könyveket, az olvasást szeretjük, akkor meg épp azért izgi választás, mert esélyünk van a szeretett könyvek segítségével közelebb kerülnünk ezekhez az emberekhez, anélkül, hogy azonnal egy ötszáz oldalas életrajzi kötetbe kellene belevetnünk magunkat.

Szóval win-win, okos kötetek ezek, na.

Minimalizmus és csillogó-villogó részletek kombinációja.

4/5


➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése