2018/10/02

1001 KÖNYV, AMIT EL KELL OLVASNOD, MIELŐTT MEGHALSZ ✦ Október


Csak úgy szalad az idő, már el is érkeztünk az #olvassunktöbbalapművet / 1001 könyv kihívás következő, immáron harmadik állomására - amely kihíváshoz továbbra is bármikor és bármennyi időre lehet csatlakozni (részleteket >>itt<< találtok) -, és ez egyúttal egy kissé rendhagyó hónap is lesz.

Hogy miért is?


Azért, mert a korábbi részektől eltérően ezúttal egy olyan könyvet választottam, amely nincs rajta a hivatalos 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz listán (bár a szerző egy másik könyve igen), viszont szuper dolgokat hallottam a könyvről, és azt hiszem, mára nevezhetjük ezt is egy alapműnek.

Nem is húzom tovább, lássuk hát az októberre választott alapművet!


Márai Sándor // Az igazi

Egy nő tudja az ilyesmit. 
Lehet-e az érzelmeket az értelem segítségével megsemmisíteni, teszi fel a kérdést Márai e mélylélektani drámában. A válasz: nem, mert az érzéseket néha, szerencsés esetben meg lehet szelídíteni és el lehet sorvasztani, de az értelem soha nem győzheti le.  
Az 1941-es regény egy zátonyra futott házasság monológja; Márai előbb a feleség, aztán a férj szemszögéből avatja be olvasóit a bonyolult szerelmi háromszögbe; a kettősség és a párhuzamok látszólag kusza egyvelege bravúros pontossággal metszi át a viszonyokat és a viszonyulásokat.  
Márai nem igazságot szolgáltat (egyáltalán lehet?), csupán ott a nyitott-megválaszolt kérdés mindannyiuk feje fölött: mi is a mozgatórúgó? Van-e különbség abban, ahogy a férfi tekint a nőre, mint fordítva? Vagy vannak szerelmen felüli motivációk is?


A korábbi választásokhoz hasonlóan Az igazit is többféle kiadásban fellelhetjük, és bár egy picit hosszabb, mint az augusztusi és a szeptemberi könyv volt, így sem nevezhető egy különösebben terjedelmes regénynek a maga 282 oldalával.

Ha Te is részt vennél az alapmű olvasós kihívás októberi fordulójában, nincs más dolgod, mint bármikor a hónap során elolvasni Az igazi c. regényt, és majd - ha van kedved - röviden megírni nekem, hogy mit gondoltál a könyvről (erre valószínűleg ezúttal is következő hó elején lesz egy Instagram Storys lehetőség, de más formában is szívesen fogadom a véleményeket).

Legyen a szeptember Az igazi hónapja!




➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése