2018/10/29

Az új Harry Potter? ✦ Jessica Townsend: Nevermoor - Morrigan Crow négy próbája (+ BELEOLVASÓ!)



A Nevermoor mostanában nagyon tarol külföldön, és bár csak nemrégiben jelent meg a magyar kiadás, máris sokak kedvencévé vált hazánkban is. A könyvet úgy harangozták be, mint a Harry Potter és az Alíz Csodaországban „szerelemgyerekét”, így nem csoda, hogy mindenki komoly elvárásokkal fut neki a regénynek. De vajon tényleg hozza ezt a különleges, varázslatos hangulatot?

Maximálisan! Esküszöm, már lelkiekben felkészültem a csalódásra – ami végül sosem következett be. El kell ismernem, hogy Jessica Townsend regényében valóban felfedezhető némi (korai) Harry Potter, Alíz Csodaországban, sőt egy kevéske A téljegyesei hangulat is, DE amitől igazán szerethetővé válik, az az, hogy mindemellett mégis egy igazán egyedi alkotás, eredeti atmoszférával, nem pedig holmi gyenge utánzat. Emelem kalapom, a helyes arányt ugyanis rettentően nehéz eltalálni, de Jessicának sikerült – a varázslatos világok rajongóinak legnagyobb örömére.


Bár elvileg ifjúsági könyvről beszélünk, abszolút minden korosztály számára élvezetes olvasmányt jelent, akárcsak a HP. Imádnivaló és rém irritáló karaktereket is találunk, bár bevallom, nekem még nem egészen sikerült megbarátkoznom főhősünkkel, Morrigan Crowwal, de mivel a sorozatot elvileg 9 részesre tervezik, erre még lesz időm. Ugyanakkor nem mehetek el szó nélkül A kedvenc karakterem mellett, aki nem más, mint egy óriás beszélő macska (ún. macskarizma), Fenestra, aki pont annyira bunkó, ironikus, és közben mégis zabálnivaló, mint a macskák általában. Én a magam részéről remekül szórakoztam a paraszt beszólásain.

külföldi kiadások

Na de röviden a történetről. Morrigan Crow világéletében abban a hitben élt, hogy mivel Napszálltakor született, ő bizony egy elátkozott gyerek – és így is kezelte mindenki, még a saját családja is. Az elátkozott gyerekekről pedig azt kell tudni, hogy a 11. születésnapjukon meghalnak. Nos, nem így Morrigan Crow, akiért eljön egy furcsa idegen, Jupiter, és magával viszi a lányt egy egészen különös és igazán varázslatos helyre, Nevermoorba, ahol kap egy esélyt, hogy életben maradjon. Ennek „csupán” annyi a feltétele, hogy be kell kerülnie a Csudálatos Társaságba. Ehhez négy próbát kell kiállnia, és számtalan gyerekkel megküzdenie, a társaság ugyanis a több száz jelöltből mindössze kilencet vesz fel tagjai közé. Ezzel pedig elkezdődnek Morrigan különleges kalandjai, miközben barátokra, riválisokra, és egy új családra is lel a furcsa Deukalión Hotel falai közt...


A Nevermoor tehát egy elképesztően csudálatos, igazán szerethető könyv, amelyben megtalálhatóak ugyan ismerős mágikus elemek - Jessica Townsend nem is titkolja, hogy nagy hatással volt rá J.K. Rowling munkássága -, ugyanakkor mégis egy egészen egyedi alkotás. Remek élmény, igazán pozitív meglepetés, a titokzatos-varázslatos világok rajongói úgy gondolom, imádni fogják a maga könnyed módján.

Én pedig nagggggyon várom a folytatást.

külföldön idén ősszel jelent meg a második rész

„- Mindenki akar becenevet – folytatta Jupiter a közlemény után. – Az enyém például ’Sir Jupiter Amantius North nagyszerű és tiszteletre méltó kapitány’. 
- És ezt maga találta ki? 
- Egy részét. 
- Túl hosszú becenévnek. A becenév rövid, mint a Jim vagy a Rusty. Ezt egy év kimondani. 
- Ezért rövidíti mindenki Jupiternek. Te is hívhatsz így. Sőt, lécci, inkább tegezzél is. – A lift zökkenve megállt. Kiszálltak. – Igazad van, a rövidebb általában jobb. Lássuk... Mo. Mor... Mog. Mog! 
- Mog? – vágott pofát Morrigan. 
- A Mog remek becenév! – ízlelgette Jupiter, ahogy a hosszú folyosón lépkedtek. – Mog. Moggers. Mogster. Olyan sokoldalú. 
- Úgy hangzik, mint mikor egy állat okádik – fintorgott a lány.”

5/5


BELEOLVASÓ ↴

 



➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése