2018/12/13

Fájdalmasan jó, ijesztően életszerű lélektani történet ✦ Celeste Ng - Kis tüzek mindenütt


Íme, egy újabb példa arra, amikor egyszerre alig várom, hogy megtudjam, mi lesz a történet vége, és közben mégsem akarom, hogy véget érjen...

Előrebocsátom: ez a könyv zseniális. Már Celeste Ng - a lélek mestere - előző regénye, az Amit sohase mondtam el is tetszett, de ezennel tényleg beírta magát a kedvenc íróim közé.

Bár szerencsére viszonylag sok remek könyvet olvastam mostanában, a Kis tüzek mindenütt mindenképp egy kiemelkedő alkotás, és maradandó élmény. A regény egyrészről baromi jól bemutatja a különböző életutakat, és arra is rámutat, hogy nincs olyan, hogy jó vagy rossz, helyes vagy helytelen. Saját értékítéleteink vannak, saját döntéseink, amelyeknek a súlyát nekünk kell cipelnünk életünk során. Miközben a különböző sorsok alakulásáról olvasunk, bennünk is számtalan kérdés merül fel – amely egyértelműen célja is Celeste Ngnek. Arra késztet minket, hogy álljunk meg, gondoljuk át az olvasottakat, és alkossunk véleményt.

A regény középpontjában két egészen különböző család áll: egyfelől a művészlélek és örök vándor, Mia és tinédzser lánya, Pearl, valamint a tökéletes amerikai kertvárosi idillt megtestesítő Richardson família – természetesen sok (szám szerint 4) gyerekkel, újságíró anyával és ügyvéd apával. Shaker Heightsban járunk, Cleveland egyik különösen nyugodt kertvárosában, ahol gyakorlatilag mindent szigorúan szabályoznak - ez az ára, ha az amerikai álomhoz akar tartozni valaki -, kezdve azzal, hogy hány darab fa álljon a házak előtt, mekkorára nőhet meg a gyep, és milyen színűre lehet festeni egy házat. Ebbe a látszólagos idillbe érkezik meg Mia és Pearl, akik egyébként folyton úton vannak, ezúttal azonban azzal a céllal, hogy végleg letelepedjenek. A megérkezésük azonban olyan folyamatokat indít el (vagy a címre utalva úgy is mondhatnánk, olyan lángokat lobbant fel), amelyre senki nem volt felkészülve...



Rettentően érdekes volt belelesni ezeknek a nagyon eltérő személyiségeknek a gondolataiba, és magunkat is arra késztetni egyúttal, hogy állást foglaljunk – ami sokkal nehezebb, mint gondolnánk. A Kis tüzek mindenütt ugyanis egy fájdalmasan jól megírt, ijesztően életszerű lélektani regény, ami nem fél faji kérdéseket is feszegetni, és arra is rávesz, hogy átgondold magadban azt, hogy mitől anya egy anya, hol kezdődnek és érnek véget az „anyaság” határai, mikor indokolt kiszakítani egy gyereket a környezetéből, illetve vajon mindig létezhet-e megbocsátás, mindig jár-e második esély.

A könyv egyébként - abszolút jogosan - rettentően jó kritikákat kapott már külföldön is. És ha már külföld, mutatok néhány csodás kiadást a könyvből – azzal együtt, hogy részemről telitalálat az Európa Kiadó féle magyar kiadás borítója is, elég erős a nemzetközi mezőny.↓

 

 

 
(képek forrása: Goodreads)


És ha már borítók: bár a könyv elolvasása előtt ugyan nem világos az embernek, hogy mi ez a dolog a kis tüzekkel, de az egész többszörösen értelmet fog nyerni olvasás során (és különösen a könyv elolvasása után), így hát meg kell állapítanom, hogy ez is zseniális húzás volt. Tényleg nem tudok belekötni.

Szóval azt kell mondjam, jobb ajánlólevelet én nem is adhatok. Ez is egy olyan regény, amihez „fel kell nőni”, és nyitottnak kell lenni, de ha ez megvan, akkor pillanatok alatt beszippant... és sokkal többet ad, mint gondolnánk.

„Egy szülő számára a gyermek nem ember csupán – gyermekünk hely is, Narnia, végtelen, örök hely, ahol egyszerre létezik a jelen, amelyben élünk, a múlt, amelyre emlékszünk, és a jövő, amelyre vágyunk. Látjuk minden alkalommal, amikor az utódunkra nézünk: arcára rétegekben rakódik a csecsemő, aki volt, a gyermek, aki lett, és a felnőtt, akivé válik majd, ezeket egyszerre látjuk, mint egy 3D-s képen. Megszédül tőle az ember. Olyan hely, ahová elmenekülhetünk, ha tudjuk, hogyan lehet bejutni. És ahányszor csak távozunk onnan, ahányszor csak eltűnik gyermekünk a szemünk elől, attól félünk, soha többé nem fogunk tudni visszatérni erre a helyre.”

5/5


➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése