2018/12/30

2018 könyvekben ✦ évzáró összegzés


Elérkeztünk a 3. évzáró összegzéshez a blog történetében (a tavalyit >>ide<<, a 2016-osat pedig >>ide<< kattintva lehet visszanézni). Ezúttal is szó lesz arról, hogy hány könyvet olvastam el az idén, mi volt a TOP10 kedvenc olvasmányom, melyek voltak a legnépszerűbb blog- és instaposztok, illetve egy általános évértékelő visszatekintés is helyet kap. 

Szóval csupa-csupa izgalom vár mindenkire, aki úgy dönt, hogy elolvassa ezt a gigászi, képekben gazdag posztot! ;)



ENNYI KÖNYVET OLVASTAM IDÉN



89-et.

Az év legelső olvasmánya A tél jegyesei volt (erős kezdés), az utolsó befejezett könyv pedig a Lehull a lepel.

Itt pedig két dologról szeretnék szót ejteni, mert az ember valahogy hajlamos a számok bűvöletében élni, ami könnyen frusztráló lehet.

↠ Egyrészről: egyáltalán nem számít, hogy hány könyvet olvas el az ember. Ha egész évben hármat olvastál el, az is pontosan három darabbal több, mint amennyit a legtöbb ember szokott... Mindenki maga dönti el, hogy mennyi esik jól, és mennyi fér bele az életébe. Nekem ez a szám azért is lett a korábbi évekhez képest ennyivel magasabb, mert idén több mesekönyvet is elolvastam, amin ugye elég hamar átrágja magát az ember, másfelől pedig ebben az évben szerencsére az eredetileg hobbinak indult könyves blogolás némileg kinőtte magát, így egyéb motiváló tényezők is akadtak. De még egyszer mondom: senki sem értékesebb vagy értéktelenebb attól, hogy több vagy kevesebb könyvet olvas el. Ezek csak számok, amit kizárólag érdekesség végett osztok meg, és aminek nem az a funkciója, hogy másokkal összehasonlítsuk magunkat.

↠ Másrészről: sokszor volt már erről szó, de úgy érzem, mindig újra és újra előkerül a téma, hogy hogy van ennyi ideje olvasni egy embernek. Szerintem ez már lerágott csont, de úgy gondolom, hogy mindannyiunknak - természetesen bizonyos keretek között - arra van ideje, amit (bármilyen okból kifolyólag) fontosnak tart. Lehet, hogy azt az időt, amit a legtöbben Facebook görgetéssel töltenek, mások inkább olvasásra szánják. Esetleg a napi üresjáratokat (utazás, várakozás stb.) töltik ki ezzel. Esetleg tudatosan fordítanak rá időt. Esetleg ezzel foglalkoznak. Esetleg gyorsabban olvasnak. Számít? Nem. Dragomán Györgynek van egy szuper idézete a témában, ami nekem speciel nagy kedvencem, ez pedig így szól:
"Nem lehet olyan életünk, hogy ne legyen napi fél óránk olvasni. Ha olyan az életünk, akkor nem érdemes élni."



KEDVENC OLVASMÁNYAIM 2018-BÓL



Kivételesen 10+2 kedvenc olvasmányomat választottam ki, ugyanis kettő olyan darab is belekerült a listába, amelyekről még nem került fel értékelés. (Egyébként pedig  a könyvértékelők a képekre kattintva olvashatók.)

Ééés akkor hátulról előrefelé haladva...:


10. HAN KANG // NEMES TEREMTMÉNYEK






9. ALESSANDRO BARICCO // SELYEM





8. JESSICA TOWNSEND // NEVERMOOR





7. SABAHATTIN ALI // MADONNA PRÉMKABÁTBAN





6. CALEB CARR // A HALÁL ANGYALA





5. MEIK WIKING // LYKKE





4. CELESTE NG // KIS TÜZEK MINDENÜTT





3. MÁRAI SÁNDOR // AZ IGAZI





2. CHRISTELLE DABOS // REJTÉLYES ELTŰNÉSEK A HOLDVILÁGBAN





1. ALICE WALKER // BÍBORSZÍN




+2 kedvenc:



  




LEGNÉPSZERŰBB BLOGPOSZT





2018-ban a legtöbben Homonnay Gergő új Erzsi könyvének, Az elnökasszonynak az értékelésére kattintottak rá. (Ennek nyilván nincs köze ahhoz, hogy Homonnay Gergő megosztotta a posztot a több mint 75 ezres követőbázissal rendelkező Erzsi for President facebook oldalon... Szóval ez azért nem az én érdemem, de köszi, Erzsi!)



LEGNÉPSZERŰBB INSTAPOSZTOK

Konklúzió: a cicás posztokat - szerencsére - továbbra is imádja az internet népe. A kutyusom pedig (jogosan) most kicsit morcosan néz, hogy ő nem került be a top9-be...



ÉVÉRTÉKELŐ


Ez az év sok szempontból mozgalmasabb volt könyves dolgok tekintetében, mint az előzőek, ugyanis többek között:

→ Szép-Bíró Erikával megálmodtuk a Támogatom az olvasást!-projektet, amelynek keretében A Szolgálólány meséje inspirálta csészeszettet készítettünk, amiről a Hype and Hyper is írt, és amit szerencsére Ti is szerettetek. 




→ Volt #olvassunktöbbalapművet, alias 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz rovat is, ami augusztusban indult, és eredetileg ugyan év végéig terveztem, de sajnos egy hónappal hamarabb ért véget, mert egész egyszerűen olyan sűrűn alakult az elmúlt időszak, hogy már nem tudtam decemberre is bepasszírozni. Ezt elsősorban motivációs céllal indítottam, de az a helyzet, hogy időnként frusztrációnak éltem meg, így nem vagyok biztos benne, hogy jövőre folytatódni fog. Köszönöm a részvételt azoknak, akik beszálltak, egyúttal szívesen fogadnék meglátásokat is ezzel kapcsolatban.




→ Az egyik legtöbb munkám a Karácsonyi Különkiadásban volt, amit ~1,5 hónap alatt raktam össze (A Szofisztikált Macska blog írójának, Pannának a közreműködésével) azzal a céllal, hogy egy magazinos hangulatú, könnyed, az olvasást egészen tágan értelmező anyagot nyújtsak a karácsonyi szezonban a könyvmolyoknak kikapcsolódásképp.





→ Na meg persze a szokásos könyves eseményekről se feledkezzünk meg: nagyon élveztem többek között a Könyvfesztivált (ami idén egy 2 részes könyvajánlót is kapott: itt és itt), a Könyvhetet (könyvajánló itt), és a Libri irodalmi díjak gálaestjét (beszámoló itt) is. 




→ Az említetteken kívül érdekes volt megismerni sok új embert a könyves szférában, új cégekkel együttműködni (ami nem mindig könyvekkel kapcsolatos: olykor egy kávézó, vagy épp egy új márka...), és néha egészen kilépni a komfortzónámból.


gym bag: TÖBBMINTA
fotó: Kudar Zsolt
könyv: Sarah Ivens // Erdőterápia (Libri)

TERVEK 2019-RE



Okulva az eddigiekből, most nem lesznek konkrét terveim jövő évre, egyszerűen csak annyi, hogy lépjek ki még többször a komfortzónámból, továbbra is kísérletezzek, és a legfontosabb: támogassam az olvasásnépszerűsítés misszióját olyan eszközökkel, amilyenekkel csak tudom. Ami lehet, hogy - hasonlóan a csészeszetthez - megint egészen tágan értelmezett formákat (is) ölt majd... Kiderül. :)


fotó: väszon fotó & videó


Köszönöm minden régi és új olvasómnak ezt az évet is, remélem, jövőre is velem lesztek. Boldog új évet mindenkinek!


➯ Még több könyves tartalomért kövess INSTAGRAMon és FACEBOOKon is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése